massageOnterecht wordt een massage nog te vaak gezien als een alternatieve geneeswijze die niet zou werken, omdat er simpelweg te weinig onderzoek naar is gedaan.

Echter krijg ik van mijn klanten de beste feedback die er is: Een massage ontspant en helpt een mens zich beter te voelen!

Precies dat laatste wordt ook bevestigd in een onderzoek uit 2013 dat gedaan werd door de wetenschapper Christopher A. Moyer van de University of Wisconsin-Stout en de wetenschappers James Rounds en James W. Hannum van de University of Illinois in Urbana Champaign.

Massage vs. Psychotherapie

De onderzoekers ontdekten dat massage als therapie tegen depressie veel overeenkomsten had met psychotherapie.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden dertig proefpersonen mee. Zij hadden depressieve klachten of angststoornissen. Over een periode van vijf weken werden zij tijdens vijf massages steeds door dezelfde massagetherapeut behandeld. De deelnemers aan het onderzoek werden opgedeeld in twee groepen. Bij een groep werd er tijdens de massages niet gesproken; bij de anderen wel. Bij alle massagebehandelingen werden geluidsopnames gemaakt en op vaste momenten werden metingen verricht. Ervaringen en psychologische symptomen werden op twee momenten voor de massage vastgelegd met een gestandaardiseerd meetinstrument. Ditzelfde werd direct na de behandeling herhaald en nog twee keer in de maand na afloop van alle sessies.

Onderzoeksresultaten massage

De bevindingen waren opmerkelijk, want hoewel bij psychotherapie praatsessies vooral een aanzienlijke rol spelen, is dit bij massage aanzienlijk minder. Uit het onderzoek bleek dat alle proefpersonen te kennen gaven zich beter te voelen. Heel opmerkelijk waren daarbij de effecten bij proefpersonen die weinig woorden hebben gewisseld met hun massagetherapeut. Zij gaven aan de relatie met hun therapeut als zeer positief te hebben ervaren. Na drie massagebehandelingen was er een aanzienlijke afname van klachten. Dit bleef ook zo na afloop van alle massagebehandelingen.

Stress? Massage helpt!

Hoewel er in dit onderzoek ingezoomd is op mensen met depressieve klachten, is het effect ook voor u merkbaar. Stress, drukte, weinig tijd voor ontspanning zijn vaak al herkenbare factoren die van negatieve invloed zijn op uw gemoedstoestand. Noodzakelijk is dat u zich goed voelt bij uw masseur. Het is en basisvoorwaarde om maximaal te profiteren van de effecten en gelukkig krijg ik dat ook terug van klanten. Wilt u zich ook beter voelen na een aantal behandelingen? Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.