Onderzoekers in Kopenhagen hebben mogelijk een eenvoudige verklaring ontdekt voor de winterdepressie.
Minder daglicht zorgt voor de extra toename van een eiwit in de hersenen dat het ‘goede gevoel’-hormoon Serotonine sneller afvoert.
Klok 1 uur terug
De klok gaat dit weekend een uur terug en voor veel mensen is dat lastig. Noem het een winterdip of winterdepressie. Het weer, de donkere tijd en de vallende herfstbladeren brengt mensen in mineur.
Ruim 1 miljoen heeft last
Naar schatting heeft 3 procent van de Nederlanders last van de winterdip, blijkt uit bevolkingsonderzoek. Acht procent, ruim 1 miljoen mensen heeft last van najaarssomberheid.
Er is mogelijk een nieuwe verklaring voor het ontstaan van de winterdepressie. Niet zozeer het beeld van aanhoudende regen en oplopende windsnelheden samen met vallend herfstblad maken veel mensen wat neerslachtig in dit jaargetijde, maar simpel de extra aanmaak van een eiwit in de hersenen.
Dr. Ybe Meesters, hoofd van de polikliniek winterdepressies van het Universitair Centrum Psychiatrie in Groningen, vindt de winterdepressie onder Nederlanders een serieus en omvangrijk probleem.
Bestrijd de winterdip
Het is mogelijk om je biologische klok mee te verzetten en somberheid snel om te buigen tot vitaliteit en optimisme. Wetenschappelijk onderzoek toonde in verleden al aan dat de gemoedstoestand van iemand te verbeteren is door middel van een massage.
Onderzoekers kwamen tot de ontdekking dat de resultaten na een massage veel gelijkenis toonden met psychotherapie. 30 mensen met depressieve klachten of angststoornissen kregen over een periode van vijf weken vijf massages; steeds van dezelfde massagetherapeut.
Bron: Telegraaf
Recente reacties