Bijkomen van de zomer. Dat is wat de huid nodig heeft na de krachtige zomerzon. Het voorraadje antioxidanten is de afgelopen maanden flink gedaald. Als de huidbarrièrefunctie gezond en sterk is, is je huid beter bestand tegen koude temperaturen en lage luchtvochtigheid.

Huidproblemen in de herfst

In het najaar komen aandoeningen als atopische dermatitis (eczeem) en psoriasis vaker voor dan in de rest van het jaar. Daar bovenop zijn we in de herfst geneigd minder aandacht te geven aan de verzorging van de huid, omdat iedereen in het voorjaar wil stralen als de zon weer meer schijnt.

Toch heeft de huid juist die extra verzorging nodig in de herfst. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat stoffen als vitamine C en vitamine A-zuur echt werken tegen bestaande zonschade. Als de huidbarrièrefunctie gezond en sterk is, kan je huid zich beter weren tegen koude temperaturen en lage luchtvochtigheid.

Huidverzorging in de herfst

Voor een optimale verzorging van de huid in de herfst dien je een dagelijkse crème te gebruiken met stoffen als vitamine C, vitamine E of niacinamide. Ook vocht vasthoudende stoffen als collageen en hyaluronzuur zijn in de herfst een goede keuze. Deze ingrediënten zijn goed voor alle huidtypen.

Het verzorgen van de huid volstaat niet alleen met een goed huidverzorgingsproduct. Doe dit altijd in combinatie met een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Drink in de basis voldoende water. Water zuivert en hydrateert de huid van binnenuit. Daarnaast zijn veel groenten en goede vetten uit vis, olijfolie, avocado en noten ook belangrijk.

Vitamine C

Vitamine C, bekend onder de naam ascorbinezuur (ascorbic acid), in in voeding essentieel om gezond te blijven. Daarom komt het ook veelvuldig voor in huidverzorgingsproducten:

  • Vitamine C is maakt collageen aan, een eiwit dat helpt in de (huid)celgroei en de huid elastisch maakt en houdt.
  • Vitamine C is ook een anti-oxidant en ‘vangt’ vrije radicalen en vertraagt huidveroudering. Vitamine C is dus goed voor de huid, maar er zijn natuurlijk ook beperkingen.

Voor het najaar en de winter adviseer ik de volgende huidverzorgingsproducten op Natuurgezicht.nl: