Wat is de beste huidverzorging in de winter?
Een droge, schrale huid. De ‘winterhuid’ lijdt onder de wisselende temperaturen van binnen naar buiten en vice versa. De droge lucht in huis en op het werk is vaak ook nog eens slecht geventileerd, waardoor je huid extra kwetsbaar is. Een goede huidverzorging in de winter is daarom geen overbodige luxe.

Huidproblemen in de winter

De huid verdient net zo veel aandacht in de winter als in de zomer. Huidproblemen in de winter uit zich hoofdzakelijk met een droge huid en kloofjes ronde de nagelriemen. Ook de lippen hebben veel te lijden tijdens de winterperiode.

Dit zijn de 3 meest voorkomende huidproblemen in de winter:

  1. Droge huid
  2. Gebarsten lippen
  3. Droge handen

1. Droge huid

Een droge huid ontstaat, omdat de huid gedehydreerd raakt. Uitdroging van de huid gebeurt door invloeden van buiten af, maar ook van binnenuit. De huid krijgt minder voeding omdat de bloedvaten samentrekken door de winterkou.

Om de huid goed te beschermen is het belangrijk dat je de huid goed insmeert met een natuurlijke en hydraterende crème.

2. Gebarsten lippen

De lippen zijn kwetsbaarder dan de huid zelf. Dat komt, omdat de lippen minder huidlagen bevatten. De lippen zijn hierdoor minder elastisch vanwege het gebrek aan een lichaamseigen olieachtige substantie dat in de huid wel voorkomt.

Kou

Koude dagen met vrieskou en temperaturen onder het vriespunt in combinatie met de warmte in huis zijn een aanslag op de lippen. Ze drogen uit en schilferen met irritaties als gevolg.

Gebarsten lippen kun je voorkomen door er niet op te bijten. Lik niet langs je lippen, omdat ze anders nog meer uitdrogen. Verder moet je van de korstjes afblijven. Je lippen bescherm je het beste een natuurlijke lippenbalsem.

3. Droge handen

Ook je handen kunnen lijden onder het winterse weer. Elke dag douchen en regelmatig je handen wassen met zeep is funest in de winter. Het is beter om een dag over te slaan, zodat je huid de talgproductie op peil kan houden. Talg beschermt de huid en houdt vocht langer vast.

Om je handen in topconditie te houden kun je een handcrème overwegen met natuurlijke ingrediënten.

Hoe kan ik mijn huid het beste verzorgen?

Een goede huidverzorging in de winter start met water. Minimaal één glas per uur is noodzakelijk, omdat in warme ruimtes, thuis en op het werk veel vocht verdampt via je huid. De vochthuishouding in je lijf op pijl houden verdient dan extra aandacht.

Voeding

Ook voeding speelt een belangrijke rol in de verzorging van de huid. In de winter zijn er genoeg natuurproducten die je huid voeden. Vitamine A helpt huid zichzelf te herstellen. Wortels, pompoen, eigeel, lever, spinazie, erwtjes en zit boordevol met vitamine A.

Ook zink en vitamine C helpen de huid herstellen. Zink zit in noten, zaden, zeewier, bonen, enz. Vitamine C vind je vooral terug in citrusvruchten, broccoli, boerenkool, paprika, peterselie en papaja.

Omega 3 vetten reguleren de talgproductie van je huid. Talg houdt vocht in je huid beter vast. Omega 3 vetten vind je onder andere in vis, avocado, olijven, enz.

Een drankje

Een lekker drankje in de gezellige wintermaanden is lekker, maar drink met mate. Alcohol zorgt voor een versnelde afvoer van vocht in je lijf. Het sterke uitdrogend effect op je lichaam kan je huid zo erg uit balans brengen dat ook acne de kop op kan steken.

Uitwendige huidverzorging

Voor de huidverzorging aan de buitenkant is het belangrijk dat je verzorgingsproducten vermijdt die de huid uitdrogen. Verzorgingsproducten met Vaseline of Paraffinum Liquidum zijn dus uit den boze. Deze stoffen lossen je natuurlijke huidvetlaag op en onttrekken tot overmaat van ramp ook nog eens vocht aan je huid.

Huidadvies voor de winter

Kies voor de winter is dan ook een voedende crème die ook goed hydrateert. Belangrijk is een gezichtsverzorgingsproduct te kiezen dat past bij de behoefte van uw huid. Vergeet dan ook niet naar uw huidtype te kijken.

Twijfelt u over de keuze van een verzorgingsproduct? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend huidadvies.