Is hoofdpijn na een massage normaal?
Ja, hoofdpijn na een massagebehandeling is normaal. Het is een signaal van het lichaam dat de massage bepaalde processen op gang brengt in je lichaam. Het geeft ook aan dat je lichaam iets nodig heeft.

Hoofdpijn na een massage is te voorkomen door na te gaan wat de oorzaak is. Ook als je voor het eerst een massage ondergaat, kun je hoofdpijn voorkomen.

Om hoofdpijn te voorkomen is het raadzaam om vooraf en na de massage een glas water te drinken. De dehydratatie versnelt namelijk tijdens een massage, omdat bepaalde processen in je lijf geactiveerd worden.

Is de massage zelf de oorzaak?

De massagebehandeling zelf is niet de oorzaak, maar brengt wel een lichamelijke reactie teweeg die eigenlijk tegen je zegt dat er iets mis is in je stofwisseling. Je lichaam heeft in de basis behoefte aan iets extra’s.

Oorzaken van hoofdpijn na een massage

De hoofdpijn geeft aan dat je lichaam iets nodig heeft. Er zijn verschillende oorzaken van hoofdpijn na een massage. Op voorhand is niet te zeggen welke oorzaak op jou van toepassing is. Ik adviseer je onderstaande oorzaken goed door te lezen en bij jezelf na te gaan wat een mogelijke oorzaak bij jou kan zijn.

Uitdroging

Drink voor en na de massage een glas water, want uitdroging is de meest voorkomende oorzaak van hoofdpijn na een massage. De hoofdpijn wordt veroorzaakt door een versnelde afvoer van vocht, omdat er veel warmte vrijkomt. Bloedvaten en haarvaten verwijden zich vervolgens, omdat de bloedsomloop wordt geoptimaliseerd.

Een verbeterde bloedcirculatie

Een optimalisatie van de bloedcirculatie zorgt ervoor dat bloedvaten zich verwijden. De toevoer naar organen verbetert en spieren ontspannen. Ook je hersenen krijgen meer bloed te verwerken. De verwijding en het uitzetten van de bloedvaten en de verhoogde toevoer van bloed zorgt er soms voor dat de ontvanger van de massage hoofdpijn krijgt. Dit probleem is te voorkomen door dit aan de masseur mee te delen. De masseur zorgt ervoor dat de massage wat langzamer wordt opgebouwd.

Wisselingen in suikerspiegel

Wisselingen in het bloedsuikergehalte is ook een mogelijke oorzaak. Het adrenaline- en noradrenalineniveau in het bloed nemen af. Deze twee hormonen beïnvloeden namelijk de bloedsuikerspiegel. Als het bloedsuikergehalte te sterk daalt, kan dit hoofdpijn veroorzaken. Ook kan dit leiden tot duizeligheid en rillingen.

Raadzaam is om vooraf een kleine zoete snack te nemen.

Diabetes

Heb je diabetes, dan is het verstandig dit altijd te melden, zodat de masseur hier rekening mee kan houden.

Druk

Te veel druk veroorzaakt hoofdpijn en vaak ook spierpijn na de massage, omdat de spieren er nog niet aan gewend zijn. Als jij je voor het eerst laat masseren is het belangrijk dat je dat zegt. Geef ook aan als bepaalde handelingen en bewegingen te hard zijn.  Vooral dat laatste is belangrijk, want dat is per persoon verschillend. De masseur wil jou namelijk een fijne massage geven.

Hoofdpijn voorkomen

Hoofdpijn voorkomen na een massage is niet lastig. Ook voor hoofdpijn in algemene zin gelden onderstaande tips:

  • Drink voldoende water
  • Voldoende bewegen
  • Een goede nachtrust
  • Houd je suikerspiegel op peil
  • Regelmaat in leefstijl en eetpatroon
  • Zorg voor voldoende rust en ontspanning
  • Lichte strekoefeningen voorafgaand aan de massage

Bovenstaande tips zijn niet alleen goed om hoofdpijn te voorkomen. Het draagt ook bij aan je weerbaarheid bij stress.